HÁTTÉR

Egy kis infó a Converse-ről

 

Mindenkinek van története – egy kis szelet abból, mit is csinált az elmúlt időkben. A miénkre úgy gondolunk, mint egy marék laza kis sztorira, melyek elvezettek oda, ahol vagyunk most, és megmutatják azt is, hova tartunk. Ráadásul elég régen itt vagyunk már ahhoz, hogy tudjuk, nem az számít hány éves vagy – hanem hogy mennyire vagy jó valamiben. És hogy mindenki szereti a jó sztorikat. Mutatunk néhányat velünk kapcsolatban:

A Kezdetek

Valamikor 1908-ban Marquis Mills Converse úgy gondolta belevág egy gumitalpú sneaker cég létrehozásába, amely egy akkoriban erős cégcsoportot megkerülve közvetlenül a kereskedőknek szállította le termékeit. Az akkori katalógusok azzal kérkedtek mennyi teherautó hagyta el naponta a Massachusets állambeli Malden városka Converse gyárát és szállított termékeket közvetlenül Boston cipőboltjaiba. Converse úr ötlete bevált. És ami ennél is fontosabb, fennmaradt.

 

1908-1918

1913-ban a Converse a következő szöveggel adott ki katalógust: “Cégünk arra az ötletre alapozva alapozva jött létre 1908-ban, mely szerint erős igény van a cipős kiskereskedők részéről egy gumi sneaker cégre, amely eléggé önálló ahhoz, hogy ne akarjon minden más létező márkát utánozni mindenben amit csak csinálnak“  Ezek a szavak a jövőt vetítették előre. Ez a független egyéniségekhez szóló, utánzást elutasító fiatal márka abban a sportban találta meg önmaga kifejezésének legjobb formáját, amely sport szintén azokban az időkben bontogatta szárnyait: a kosárlabda.

(Ugyan a Converse autógumikat is gyártott, mégis, a kosárcsukák valahogy jobban megragadták a figyelmet)

 

1918-1928

Chuck Taylor ezekben az években csatlakozott a Converse Rubber Company-hoz. Hogy pontosan miként, mára elveszett a múlt ködében, de miértje fennmaradt: Chuck imádta a kosárlabdát, és semmire sem vágyott jobban, mint terjessze az új sport hírét, és megismertesse a világgal azt a cipőt, ami a legjobban feküdt a sporthoz. Ekkorra ugyanis bemutatkozott az All Star sneaker, melynek talpán már akkor megjelent a különleges gyémánt alakú kidolgozás.

 

1928-1938

Mikor 1935-ben nevét kölcsönözte egy különleges tollaslabda cipőnek, Jack Purcell már zsinórban ötödször nyerte meg a Kanadai Bajnokságot, és világbajnoknak is nyilvánították. A híres Jack Purcell sneaker a mai napig viseli a nevét, kézjegyét és a sport iránti szeretetét.

 

1938-1948

A II. Világháborúban a Converse is kivette részét. Sok olyan terméket fejlesztett a cég, melyet a tengerentúlon harcoló alakulatok viseltek. A termékek között volt cipő, ruházat, pilótabakancsok, katonai bakancsok, kabátok, valamint gumiborítású ruházat a harctérre.

 

1948-1958

A Rock & Roll korszak. Hangos volt, züllött, mocskos és minden, amitől mindenki féltette a fiatalokat. Egy korszak, melynek szüksége volt megkülönböztető öltözetre, és megtalálta magának a bőrdzsekit, a kék farmert és a magasszárú sneakert. Érdekes módon ugyanezekben az években nagyjából a magasszárú sneakerek valami más születésének is részesei voltak: ekkor jött létre National Basketball Association – vagyis az NBA.

 

1958-1968

A változás évtizede – mindenki számára. A Rock & Roll és a profi kosárlabda felnőtté vált (persze Chucks-t  viselve), és az All Stars végre színeire talált. Viharos időkben születnek a legendák – és a zöld-fehér kosárlabda csapattól a brit invázióig, a háztetőktől az utcák legmélyéig a Converse végig ott volt.

 

1968-1978

Valamikor 1974 környékén az All Star sneaker átesett egy kis felújításon. Újjászületett színes bársonyban egy nagy merész csillaggal az oldalán, kosárlabdázásra tervezve — de volt valami szemtelen, ismeretlen merészség benne, ami ellenálhatatlanná tette egy generáció rockerei, gördeszkásai és lázadó lelkei számára. Aztán ’76-ban jött a Pro Leather, egy azonnali kedvenc, amikor a játéknak szüksége volt egy friss rezgésre.

 

1978-1988

A Weapon sneaker megjelenésekor rögtön kedvencévé vált szinte minden egyes profi, egyetemi, és középiskolai csapatnak a 80-as, 90-es években. 1986-ban a Converse bemutatta “Choose Your Weapon – válaszd ki a fegyvered” kampányát, melynek szereplői a kor két legnagyobb riválisa volt – rajtuk a kor legjobb cipőjével. Több mint 20 évvel később a Weapon öröksége – és helye a sport és kultúra palettáján – még mindig kihívást jelent a konkurens márkáknak.

 

1988-1998

Először a Nagyi jött… Na ez nagy dolog volt. Aztán 1996-ban a Conversenek újabb adu volt a kezében a legújabb kosárcipővel, melyet All Star 2000-nek neveztek el. Ez volt a Chuck Taylor All Star sneaker modern újrafogalmazása, és valahogy az a bokarész, a piros csík a talpvonalon, és a megalkuvást nem ismerő hozzáállás legalább 1 millió ember számára tett ellenálhatatlanná.

 

1998-2008

A márka a múltját tiszteletben tartva lépett be második évszázadába, egy olyan brandként, amely máshogy lát dolgokat, és szereti azokat akik változtatni, jobbítani akarnak a világon. A Converse tiszteli a lázadókat és az eredetiséget, legyen szó kosárlabdáról, rock&roll-ról vagy az élet bármely más területéről.

Ennyi volt… mostanáig. De a legjobb történetek soha nem érnek véget: mindig tudunk valami újat adni hozzájuk. És közben lehet csodálni, milyen izgalmas, zavarbaejtő, kreatív és optimista módon képesek a dolgok onnan, ahonnan elindultak azzá válni, amivé lettek. Vagy amivé válnak majd a jövőben.